Якщо хочеш бути здоровим - не їж що попало
А чи знаєте ТИ, що:_____________________________
- Низький зріст деяких народів - це наслідок нестачі білків у їжі.
- Протягом року людина споживає 5,5 кг солі.
- Відважні мандрівники і мореплавці минулих століть часто потерпали від важкої хвороби - цинги. Вона розвивалася тоді, коли люди тривалий час не споживали свіжих продуктів, зокрема овочів. Від цинги гинуло більше моряків, ніж у морських битвах і під час затоплень кораблів. У народі з давніх-давен цингу лікували плодами шипшини, настоянкою з хвої. Запобігає цьому небезпечному захворюванню споживання лимонів, квашеної капусти, зеленої цибулі, шпинату, чорної смородини.
- Білки риби легше перетравлюються та засвоюються організмом порівняно з білками яловичини чи свинини.
- За життя людина споживає 43 тонни їжі.
- Уведення до раціону свіжих овочів на 75-90 % поліпшує засвоєння організмом білків.
- Нестача білків у харчуванні людини знижує опірність її організму до інфекції.
- Під час варіння овочів у закритій каструлі втрачається 3-5 % вітамінів, у відкритій - до 20 %.
- Голод підвищує чутливість до солодкого, а до кислого знижує.
- Під час розщеплення 1г білків організм отримує 4,1 ккал, 1г жирів -9,3 ккал, 1г вуглеводів -4,3 ккал.
- Підліток потребує на 0,5 кг більше поживних речовин, ніж дорослий. Здоровій дитині 11-13 років необхідно приблизно 2500 ккал на день для забезпечення організму енергією. Дівчинці потрібно на день приблизно на 400 ккал більше, ніж її 35-річній мамі.
- Щоденна добова потреба підлітків 11-13 років у білках - 90-100 г, жирах - 90-100 г, вуглеводах - 380-400 г. Загалом протягом дня потрібно вживати: 4-5 скибочок хліба, 150-200 г каші чи вермішелі; 3-4 яблука чи інших фруктів, 2 склянки соку, 350-500 г салату, 200 г картоплі; склянку молока, по 50 г масла і сиру, 200 г кефіру чи йогурту; по 50-100 г м'яса чи риби; 1-2 яйця, 125 г квасолі чи гороху.
- За 70 років життя людина споживає приблизно 50-52 т води, 10 т вуглеводів, 2,5 т білків і 200-300 кг мінеральних речовин.
- Для дітей віком 11-12 років найраціональнішим вважають чотириразове або п'ятиразове харчування.
- Потрібно, аби перерви між вживанням їжі не перевищували 3,5-4 год.
- Вживати їжу бажано в один і той самий час.
- Не слід споживати страви, температура яких вища за 70 °С. Це призводить до опіків ротової порожнини та стравоходу.
- Один-два рази на день слід їсти рідку гарячу страву (кашу, суп, борщ).
- Школяр інтенсивно росте і розвивається. У нього величина основного обміну речовин (інтенсивність обмінних процесів) у 1,5-2 рази вища, ніж у дорослих.
- У школяра не лише інтенсивні процеси росту й обміну речовин, але й неабиякі розумові навантаження, пов'язані з оволодінням шкільної програми та постійно зростаючим потоком інформації.
Ти перебуваєш у тому періоді, коли відбувається перехід від дитинства до дорослого життя. Організм стрімко змінюється, і дуже важливо «допомогти» йому, щоб перебудова закінчилася успішно.Саме харчування відіграє важливу роль в правильному перебігу фізіологічних процесів в твоєму організмі. Від правильного харчування залежить нормальне функціонування органів і систем організму, опірність його різним хвороботворним факторам. Тому для тебе дуже важливо правильне харчування. На жаль, багато підлітків замість нормальної їжі віддають перевагу перекусити - фаст-фуду, снеки. Таку їжу, самі розумієте, корисної назвати складно. А регулярне харчування підлітків фаст-фудом призводить до зайвої ваги. І тоді дівчатка починають починають комплексувати з приводу ваги, безрезультатно сидіти на дієтах, щоб скинути зайві кілограми. Але дієти в підлітковому віці протипоказані: мінливий організм потребує поживних речовинах, і якщо він їх позбавлений, починаються проблеми зі здоров'ям.
Неправильне харчування підлітків може призвести розвитку хронічних захворювань вже у юному віці та іншим сумних наслідків. Так яким має бути харчування підлітків?
Харчування підлітків залежить від етапу розвитку підлітка.
- Перший етап - це етап з 10 до 13 років. Незважаючи на те, що цей період не можна назвати «чисто підлітковим», в цей час організм вже починає активно рости, тому варто звернути особливу увагу на раціон. Для нормального росту організму потрібний кальцій, його недолік в цьому віці може призвести до захворювань опорно-рухового апарату. Тому в раціоні підлітка обов'язково повинні бути присутніми молочні продукти. А для нормального розвитку м'язів необхідний тваринний білок, так що дитина повинна їсти м'ясо. Можна також додати білки рослинного походження бобовими (боби, квасоля, горох, сочевиця, соя)
- У 14-16 років починається активне формування залоз внутрішньої секреції і гормональна перебудова. Часто це призводить до появи вугрової висипки - акне. Посилює становище активне вживання жирної їжі, тому харчування підлітків не повинно містити багато жирів. Але зовсім виключати жири не варто! У раціоні повинні бути «корисні» жири - рослинні олії, скажімо, або жирна риба. А ось вживання жирної смаженої їжі і тваринних жирів потрібно скоротити.
- У віці 17-18 років організм підлітка вже практично завершує «перехід до дорослої стадії», але на харчування підлітків у цьому віці все ще потрібно звертати особливу увагу. У цьому віці підліток, можливо, захоче поекспериментувати зі своїм харчуванням - скажімо, стати вегетаріанцем. Але для такої радикальної зміни раціону час ще не прийшов. Те ж стосується і жорстких дієт.
Правильне харчування підлітків має бути регулярним і збалансованим. Деякі підлітки нехтують сніданком, а то й обідом, наїдаючись ввечері за цілий день. Так робити категорично не можна! Обов'язково потрібні сніданок (25% денного раціону), обід (35-40%), полуденок (15%) і легка вечеря (20-25%). Бажано, щоб на сніданок і обід підліток їв гарячі блюдо, в обід потрібно обов'язково давати йому суп.
Оскільки для інтенсивного росту організму потрібно багато енергії, харчування підлітків повинно включати джерела складних вуглеводів - це в першу чергу злаки, крупи, макаронні вироби з пшениці твердих сортів. Для нормального розвитку м'язів, м'яких тканин і внутрішніх органів потрібен білок, в першу чергу тваринний (м'ясо, птиця, риба).
Жири в раціоні теж повинні бути обов'язково, але краще віддавати перевагу рослинним жирам - рослинним маслам і різним горіхів. Ще раціон підлітка обов'язково повинен включати молоко і кисломолочні продукти - там є кальцій, фосфор і вітамін D. Корисно включити в раціон бобові.
Також для нормального функціонування організму потрібна рослинна клітковина (вона є в овочах і фруктах). Овочі та фрукти - це ще й джерело вітамінів, в холодну пору року їх недолік можна компенсувати полівітамінними комплексами.
Потрібно скоротити споживання простих вуглеводів (в першу чергу це солодощі), різних снеків і їжі з фаст-фуду, солодких газованих напоїв, тугоплавких тваринних жирів. Їжу краще не смажити, а варити, тушкувати, запікати, готувати на пару.
Правильне харчування сьогодні - це запорука твоєї краси та здоров`я у майбутньому! Я вірю, що в тебе все вийде.